Rahoitus toimii näin

Rahoitus toimii näin

Nykyään hyvin moni asia on mahdollista hankkia rahoituksella. Rahoitus voi helpottaa huomattavasti varsinkin isompien ostosten hankkimista. Yleisiä rahoituksella hankittavia tuotteita ovat esimerkiksi autot, kodinkoneet, asunnot jne.

Myös yritykset voivat turvautua rahoitukseen. Yrityksille tyypillisiä rahoituksen syitä ovat erilaiset laitehankinnat.

Rahoitusta haetaan erilaisiin tarkoituksiin ja hakijoita on monenlaisia. Toisinaan rahoitusta haetaan pieniin kohteisiin, jolloin summat pyörivät vain esimerkiksi sadoissa euroissa. Toisinaan rahoitusta voi kuitenkin hakea miten suuriin summiin tahansa. On hyvä tiedostaa, että rahoitus kannattaa aina hakea harkitusti. Vaikka 10e kasinot ilman rekisteröitymistä tarjoaisivat mahdollisuuksia suuriinkin voittosummiin, ei tällainen kuitenkaan ole soveltuva tapa hankkia rahoitusta.

Rahoitusta haetaan erilaisilta yhtiöiltä, jotka voivat olla esimerkiksi pankkeja tai rahoituslaitoksia. Rahoitusta on mahdollista hakea tietyissä tilanteissa myös yksityisisltä sijoittajilta tai julkisilta toimijoilta. Myös vertaislaina on olemassa oleva mahdollisuus.

Rahoitus edellyttää luottokelpoisuutta

Rahoituksen saaminen edellyttää usein luottokelpoisuutta ja luottotiedot yleensä tarkistetaankin rahoitusta hakiessa. Kun rahoitusta haetaan, rahoituksen tarjoaja tarkistaa, että henkilöllä tai yrityksellä on maksukykyä maksaa rahoitettu summa ajallaan.

Rahoituksen saamisen mahdollisuus vähenee huomattavasti, mikäli hakijan luottotiedoissa on häiriöitä. Se, vaikuttaako häiriö täysin estävästi, riippuu tilanteesta ja rahoituksen tarjoajan  ehdoista. Toisinaan rahoitus voidaan myöntää, jos hakijalla on ollut vain vähäinen häiriö luottojen maksamisessa.

Pääasiassa kuitenkin rahoituksia myönnetään luottokelpoisille henkilöille ja yrityksille.

Huomioitavaa rahoituksen hakijalle

Jo rahoitusta hakiessa on syytä olla tietoinen tietyistä asioista, jotka aina liittyvät rahoitukseen ja sen takaisinmaksuun. Jos ajatellaan, että haetaan esimerkiksi 30 000 euron rahoitusta, ei maksettava summa käytännössä ole sama. Maksettavaksi tulee nimittäin haetun summan lisäksi myös korot.

Jos lainan nimelliskorko on esimerkiksi 4,5% ja laina-aika 5 vuotta, henkilölle tulisi maksettavaa viiden vuoden aikana noin 33 960 euroa. Tämä on asia, johon täytyy varautua, sillä käytännössä mikään rahoituslaitos ei myönnä rahoituksia ilman korkoa.

Huomioitavaa on myös, että laina-ajan valitseminen vaikuttaa esimerkiksi kuukausierään. Aiemmin mainitussa esimerkkitilanteessa kuukausierä voi olla 566 euroa. On hyvä tietää, että lyhyt laina-aika tarkoittaa suurempia kuukausieriä, kun taas pidempi laina-aika pienentää kuukausierää.

Jos taas mietitään, että hakija haluaa pidemmän laina-ajan, jotta kuukausierät olisivat pienemmät, kasvattaa tämä kuitenkin kokonaiskustannuksia. Tämä johtuu siitä, että korkoa maksetaan koko laina-ajan. Jos laina-aika on pidempi, korkoa kertyy pidemmältä ajalta.

Niinpä rahoitusta hakiessa kannattaa tarkistaa vielä sekä kuukausierä, laina-aika että kokonaiskustannukset. Mikäli korot ovat erittäin korkeat ja kokonaiskustannukset vaikuttavat erittäin suurilta, kannattaa miettiä, oletko valmis maksamaan kyseistä summaa, kyseisillä ehdoilla.

Vertaile rahoituksen tarjoajia

Rahoitusta tarjoavia yhtiöitä kannattaa ennen kaikkea vertailla. Koroissa ja muissa kuluissa voi olla huomattaviakin eroja. Tämä taas vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon hakijalle tulee kokonaisuudessaan maksettavaksi.

Rahoitusta tarjoavien yhtiöiden ja tahojen ehdot saattavat erota toisistaan tietyiltä osin. Tietyt rahoittajat eivät välttämättä myönnä rahoitusta tietynlaisille kohteille, kun taas toiset tahot myöntävät mielellään.

Toisinaan eteen saattaa tulla tilanne, että rahoitusta tarjotaan vain tietyltä taholta eikä sitä hyväksytä muilla ehdoilla. Tällöin saattaa olla kannattavaa ottaa yhteyttä suoraan myyjään ja ehdottaa järjestelyä. Esimerkiksi automyyjillä on usein tiettyjä yhteistyökumppaneita, jolloin asiakkaalle voidaan ehdottaa tietyn rahoituslaitoksen käyttämistä. Tällöin rahoituksen hakeminen ja ostotilanteen järjestely on mahdollisimman nopeaa. Yhteistyön käytölle saatetaan myös tarjota jokin erikoistarjous, kuten esimerkiksi alennettu korko tai pidennetty maksuaika. Tämä riippuu aivan tilanteesta.

Esimerkki autorahoituksesta

Otetaan esimerkki, jossa henkilö on hankkimassa itselleen autoa, mutta valitsee käyttää rahoitusta. Autokauppias hyväksyy maksutavan rahoituksella. Asiakkaan tulee tehdä hakemus rahoituslaitoksen kanssa.

Kun hakija tekee rahoitushakemuksen, se jää rahoituslaitokselle hyväksyttäväksi. Tässä vaiheessa tarkistetaan, että hakijalla on luottotiedot kunnossa. Hakijan tulee osoittaa, että hänellä on edellytykset ja kyky maksaa rahoitus takaisin ehtojen mukaisesti. Hakija toimittaa hakemuksensa yhteydessä yleensä tiliotteen, josta selviää hänen taloudellinen tilanteensa. Nykyään tämä voidaan hoitaa sähköisesti.

Kun rahoitus hyväksytään, hakija saa tästä vahvistuksen. Tässä vaiheessa vielä vahvistetaan maksuaikataulu ja esimerkiksi kuukausittaiset erät sekä korot. Hakija voi tämän jälkeen maksaa auton myyjälle.

Asiakas saa auton itselleen ja jää maksamaan saatua rahoitusta rahoitusyhtiölle sovittujen ehtojen mukaisesti, esimerkiksi kuukausittain.

Saatat myös pitää...